Genel olarak Polonya'yı, yerel olarak hayatımı anlatayım isteyen okusun...

14 Temmuz 2008 Pazartesi

Memlekette İlk Günler

Sağ salim memlekete ayak bastım. Klavyeden de anlaşılacağı gibi :) Ülkeden bir süre uzak kalan biri olarak müzik klibi yapmayan kalmamış diyorum (Buna Asuman Krause ve Kral Tv deki o değişik VJ dahil. Polonya'yı soranlara iyi şeyler anlatmaya çalışıyorum, eksiği nedir fazlası nedir merak eden çok oluyor. Yine son model otobüslerde seyahat etmeye başladım, Polonyadaki otobüslerden sonra biraz lüks oldu, "Müsait biyerde abi" :)) Tekrar pazarlık yapmak, fiyat yuvarlamak, karşıdan karşıya kuralsız geçiş yapmak değişik duygular uyandırdı bende :) Çalışıyorum pek vakit yok ama yazmaya devam..

8 Temmuz 2008 Salı

Maślanka mi, Ayran mi? ;)




Polonya'da Maslanka denen birsey var.Bayadir gozumden kacmis, gecen gun bir arkadas sayesinde deneme firsatim oldu. Bizim ayrana cidden benziyor, kivami daha koyu, birkac kere ictikten sonra alistim fena degil, hatta hoşuma gitti diyebilirim. Polonya Avrupa Birliğinin en çok süt ürünleri ihraç eden ülkesi, o kadar çok ki AB buna bir sınırlama (kota) koymak zorunda kaldı. Ürünlerin ucuz ve kaliteli olması bu başarının en büyük nedenlerinden biri. Ama yinede Ayran + Simitle büyümüş biri olarak !Ayransız olmuyor be birader! :))

Bir Turkun Polonya'ya Gelmeden Once ve Geldikten Sonra Bilmesi Gerekenler Part 1

- Kurwa nedir ogren! Bilmeyenlere ogret! Bu kelimeyi virgul olarak kullanabilmek icin evde alistirmalar yap. Gel kuurwa git kurwa tamam kurwa sanane kurwa banane kurwa. Ileride Turkce kelimeleri lehceye cevir..

- Gelmeden once bol bol votka ic, votkayi meyve suyuyla karistirip degil shot olarak ic sonra ustune meyve suyu ic (guzel olur). Ilk sene Polonyalilarla icme (Tecrube konusuyor). Hatta ikinci sene de icme :)).

-Polonya'da umumi alanlarda kagit mendil ile burun temizle (deriiin ve ıcten gelen bir sumkurme biciminde) , kimse bakmiyor dimi o zaman bi daha temizle. Hatta sinifta hoca dersin en onemli yerindeyken temizle, kimse bakmiyor dimi. Victory!

- PL' de karsidan karsiya gecerken kurallara uy, yaya gecidinden gec, kirmizi-yesil isigia dikkat et. Illa gececem dersen etrafina bak Turuncu Straz ve Yesil Polis yoksa, gec anasini satiyim :))

- Markette sana 1 grosz (yaklasik 0.05 YTL ) vermek icin onca insani bekleten kasiyere bi gulucuk at, hay allahim nelere kaldik de :)).

- Tramvay bedava degil, bilet bas :))

devam eder...

6 Temmuz 2008 Pazar

Havalar - Pogoda


Az once facebookta gezinirken baya bir once yukledigim kenarda duran Mugla hava durumu gozume carpti. 36! Su an Polonya'nin baska bir sehrindeyim, yagmur yagiyor ve sicaklik 20-25 arasi :). Ama az kaldi Mugla'nin kavurucu sicagina gitmeme, geliyorum bekle beni Turcja...

5 Temmuz 2008 Cumartesi

Polonyali Kizlar

Detayli bir konu :) , neden bu zamana kadar bahsetmedim peki? Internette o kadar cok Polonyali kizlarla ilgili abuk sabuk seyler var ki, acikcasi blogu basitlestirmek istemedim en bastan kizlar hakkinda yazarak. Zaten bir cok Turk arkadas icin Polonya=Kizlar, baska bir anlam ifade etmiyor. Gecenlerde oyle bir yazi buldum ki nette, yani gitmemis insan nasil bu kadar sey yazabilir, hatta digerleri nasil bu adama bu kadar inanabilir gercekten hayretler icindeyim. Once o adresi vereyim http://www.forumtayfa.com/genel-kultur/79181-amor-ile-gezelim-gorelim-
polonya -cumhuriyeti.html .Yazinin basi fena degil, wikipedia dan copy paste yapilmis, hadi tamam kabul ettik cografi, siyasi, ekonomik veriler vs. Daha sonra fotograflar geliyor, "bar ortaminda eglenen gencler diye" iste dil dile fotograf cektiren kizlar vs. Simdi buraya dikkat, barin ismi Five Bells. Yahu arkadasim bu bar Ingiltere'de, hic mi bakmadin. Devam ediyoruz diger fotograflarda arkada "Victoria Beer" yaziyor. E buda Ingiltere'den :D Hani oglum siz Polonya'daydiniz :)). Diger bolumlerde arabalar var, e plakalar Ingiltere plakasi!! :)) Bu arkadaslar yanlislikla Ingiltere' ye gitmisler, Polonya diye kandirmis birileri bunlari :)). Neyse demek istedigim bir cok uydurma bilgi bulmak mumkun. Peki yok mu guzel partiler :))? Elbette var, Polonyalilar eglenmeyi bilen insanlar. Alkol alan genclikle cilgin partiler yapmak mumkun. Kizlari boyle dil dile gormek biraz zor yanliz soyliyim :)).
Cokca sorulan soru, "abi kizlar nasil?". Guzel arkadasim, kizlar guzel. Polonya'da soyle bir evreden geciyorsunuz. Ilk geldiginiz zaman butun kizlar guzel geliyor :)). Allah cennete dustum diyorsunuz, ama zaman gectikce bu kizlar arasindan guzelini cirkinini, kulturlusunu, kultursuzunu secebilmeye basliyorsunuz, iste o zaman guzellik kavrami degisiyor. Daha once cok guzel diyecegin bir kizin arka sokaklarda yasiyan bizim tabirimizle "kiro" diyebilecegin biri oldugunu, konusmaya baslayinca yarim saat dayanamayacagini anliyorsun. Tabi bu konu eger kisi icin onemliyse :)). Kizlar tabi bizim ulkemize gore daha rahatlar ama Turkiye'de abartilan bir imaj var. Soyle aciklayayim, sonucta dunyanin heryerinde "pavyon" diye adlandirabilecegimiz adi cikmis gece kuluplerine gidersen rahattan daha ote kizlar bulmak mumkun. Ama ben gece hayatina gore butun bir milleti degerlendirme taraftari degilim, bir milletin karakteristik ozelliklerini sonucta sosyal yasama gore olcmekte fayda var. Bir de Alanya kizlari var, 1-2 haftaligina Turkiye'ye tatile giden, bizim erkeklerin elde etme yontemlerini bilmeyen hanimlar. Cok olan bir olay var: bizim eleman kizi binbir turlu dalavereyle elde ediyor, hatta Polonyada Turkiye'ye tekrar gidebilmek icin 1 sene bekleyip SMS yolu ile haberlesenler var. Polonya forumlari Turkce-Lehce SMS cevirtmeye ugrasan kizlarla dolu, isin komigi eleman Ingilizcede bilmiyor, kiza Turkce yaziyor. Kiz ise bunu binbir turlu zorlukla Lehce ye cevirtmeye ugrasiyor (Felaket!!) .Kiz bu kadar ilgi karsisinda hayatimin erkegini buldum diyor, ama sunu unutuyor Alanya'ya her hafta baska bir turist kafilesi geliyor! Bu konuda istisnalar cok ama geneli boyle. Bizim elemanlarin is ciddiye binerse kurtulma yontemleri ise soyle: "Benim ailem cok tutucu ben bir Turk kiziyla evlenmeliyim, seninle daha ciddi seyler yasayamam." Haydaaa.... Neticede cok guzel asklar dogabilecegi gibi, fiyasko ile de sonuclanabiliyor.
Genel olarak Polonyali kizlar asik olmuslar ise sadik, cana yakin, kapris, problem vs. cikarmayan guler yuzlu kizlar. Aman saga baktin sola baktin, sen beni artik sevmiyorsun, neden once sen aramiyosun vs. gibi ic bunaltici, kafayi yedirtici olaylari yok,
Fazla kafa utuledim, konu uzun yazarim elbet ileride baska seyler :))

Pierogi ! (Polish Manti)


Eveet, bugun biraz mutfaga giriyoruz. Polonyali arkadaslar ne yer? Nedir buranin unlu yemegi... Buranin en unlu yemeklerinden birisi sanirim "Pierogi". Bu yemege bir cok Turkun "Polish Manti" dedigini duydum. Dogruluk payi var. Hamurun icine peynirin veya kiymanin doldurulmus hali (evet evet ayyyni bizim manti :) ) Nasil pisirelim? Pierogiler marketten alinir (Tabi en makbulu pieroginin evde hazirlanmasi bir Babcia(Anneanne) tarafindan ama elimizdeki kisitli sartlardan dolayi marketten aliyoruz). Kaynayan suyun icine atilir 5-10 dakika beklenir, soyle bi bakilir pierogilerimiz su yuzune cikmismi diye su yuzune cikip yuzmeye baslayinca atesten alinir ve gerekli sos uygulandiktan sonra afiyetle yenir. Sos olayi kisiden kisiye degisiyor, ben acikcasi yagda salca kizartiyorum biraz sarimsakli yogurtla birlikte afiyetle yiyorum (Turk usulu yani). Soganli bazi soslar yaptiklarini biliyorum, ama yinede Turk usulunden sasmadim ben :) . Pierogi guzeldir arkadasim gonul rahatligiyla yiyebilirsin. Kek tatli konusunda beni mest etmis durumdalar ustune guzel bir de tatli yiyebilirsin :).

Popüler Yazılar

:)

:)