Genel olarak Polonya'yı, yerel olarak hayatımı anlatayım isteyen okusun...

3 Nisan 2008 Perşembe

Start - Biraz Poznan Biraz Tanitim


Merhaba,

Uzun zamandir hazirlamayi dusundugum Polonya'daki yasamimdan kesitler sunacak blog calismama bu yaziyla birlikte en sonunda basliyorum :) Burada ilgimi ceken, hosuma giden, beni sinir eden :) herseyi yazacagim.

Oncelikle biraz kendimden bahsedeyim, Polonya nin Poznan sehrinde yaklasik 3 yildir ikamet ediyorum. Ingiliz dili ve Edebiyati 3. sinif ogrencisiyim, ayrica Edexcel Higher N. Business mezunuyum (Bittigine ne kadar sevindim bilemezsiniz). Fotografta Polonya-Turkiye sentezini gorebilirsiniz. Bir yanda kirmizi sarap, diger yanda caydanlik ve bizim geleneksel cay bardagimiz. Evet yeri gelmisken soyleyeyim, bizim iki icecegi beraber icmek pek adetimiz degildir ama Polonyalilar fotografta gordugunuz gibi cay-sarap, kahve-sampanya vs. gibi kombinasyonlar yapabiliyorlar. E tabi bende biraz alistim bu duruma.

Sagda gordugunuz ise Poznan-Eski Sehir den bir goruntu, buyuk bina Poznan'in simgesi, daha once yangin gozetleme kulesi olarak kullanilmis, su an ise yerel yonetim tarafindan kullaniliyor. Merkezde bircok bar-cafe bulmak mumkun, hatta bazilarinin iddaasina gore her gittiginizde yeni bir yer bulabilirmissiniz. Benim en cok begendigim yer CACAO Republika, kisaca Cikolata Cumhuriyeti diyelim :). Guzel yer, gelme sansi bulanlarin ugramasini tavsiye ederim. Tabi burasi akilli uslu oturmak isteyenler icin, kalkip dans etmek isteyenler icin Bar/Disco tarzi yerler var, Stary Kino ve Pod Minoga hem oturup muhabbet edeceginiz hem de dans edebileceginiz yerler, eski sehirden biraz yurumeniz gerek.

Soldaki fotograf cok degerli bir arkadasim tarafindan cekildi. Eski sehir meydaninda deri isiyle ugrasan bir teyzemiz. Bu tur iscilik genelde Polonya nin guneyindeki dag koyluleri tarafindan yapilmakta, tabi su an turistik bir olaya donusmus artik. Aksesuar olarak kullanilabilecek bir cok sey bulmak mumkun. Sehrin diger kisminda guneyden gelmis polonyalilarin bu tur urunleri sattigi bir yer var, yakinda oradan da birkac fotograf eklerim.

Polonyalilar genelde cana yakin insanlar, Turklere karsi diger avrupa ulkelerinde karsilasilabilecek onyargi pek yok. Tanimiyorlar desek daha dogru olur aslinda, Osmanli zamaninda yapilmis birkac jest var onlara, hemen hemen hepsi bunu hatirliyor ve yeni bir arkadasliga baslamaniz icin dedelerimizin zamaninda birbirini desteklemis olmasi ve tabi biraz votka yeterli oluyor :). Poznanin yetistirdigi en onemli insanlardan biri unlu yazar Adam Mickiewicz, bu degerli yazar hayatini Istanbul'da kaybetti. Ne yazikki Turkiye'de cok insan bilmiyor ama Poznan'da ismine bir universite ve sehir meydaninda buyuk bir heykeli var.

Polonyalilar tarihte kurtulus mucadelesi vermis, zulme karsi koymaya calismis insanlar. Bu bakimdan biz Turklere benziyorlar. En basitinden neredeyse Polonya'da her sehirde bir Kurtulus Meydani "Plac Wolnosci" ya da Kurtulus caddesi var (Turkiye'deki gibi). Birlik, beraberlik anlamindaki "Solidarność" da cok kullaniliyor. Bu kelimeler biz Turklere ve tarihte kurtulus mucadelesi vermis diger milletlere hic de yabanci degil.

Simdilik bu kadar, vakit buldukca yazmaya devam edecegim, gorusmek dilegiyle.


3 yorum:

  1. MErhaba, bu yil icinde polonyaya yerlesmeyi dusunen biri olarak, blogunun sıkı bir takipcisiyim :) umarim yazmaktan sıkılmazsın, her detayi yazarsin :)

    cok tesekkurler...
    cok faydali bir blog ;)

    YanıtlaSil
  2. Ben şu an Poznan'da yaşıyorum ve hiçbir şehirde bu kadar rahat olacağımı düşünemem. Çok güzel bir şehir :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba poznanla ilgili daha detaylı bilgi vermeniz mümkün olur mu?Katedral adası filan.Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Popüler Yazılar

:)

:)